advertorial

På byggepladser, havne og andre steder hvor der skal løftes store, tunge genstande, er det nødvendigt at have det rette udstyr. Det er desuden vigtigt at kende til de sikkerhedsmæssige krav, der er til løfteudstyr. Her får du et overblik over hvilket løftegrej, der findes, samt hvad du skal være opmærksom på ift. sikkerhed.

Hydraulisk løfteværktøj

Hydraulisk løfteværktøj og hydrauliske donkrafte bruges til løft i lav højde. De vil ofte have en bæreevne på 10-100 ton, og have en størrelse der gør det nemt at bruge dem på snævre arbejdsområder. Nogle donkrafte fås med hult stempel eller i aluminium, som giver en lavere egenvægt.

Pallegafler og støttebensplader

Du kan efterhånden få mange forskellige pallegafler. Nogle af dem er justerbare, og de egner sig godt til at løfte europaller fra siden og fra enden. Der findes også selvbalancerende pallegafler, som ofte findes i byggemarkeder og hos trælasthandlere.

løftegrej

Faldsikringsudstyr

Sikkerhed er vigtigt når det handler om løfteudstyr. Derfor bør du altid have adgang til det rette faldsikringsudstyr. Det gælder bl.a. seler, der bruges når en person skal sænkes ned et sted, eller løftes op. Der skal seler om personens bryst, liv, lår og sæde.

Faldblokke bruges når der skal udføres arbejde der kræver stor bevægelsesfrihed. Glidelåse standser et evt. fald med det samme, og et faldsikringsnet bør anvendes, hvis der arbejdes på en afsats, på f.eks. en byggeplads.

Lovpligtige eftersyn

Er du ansvarlig for løftegrej på en arbejdsplads, skal du være opmærksom på, at udstyret skal til eftersyn mindst hvert andet år. Dette er med til at forebygge ulykker, der kan forekomme hvis udstyret er slidt, eller der er en fejl fra producentens side.

Find et sted hvor du kan få foretaget det lovpligtige eftersyn af sine maskiner og dit udstyr. Der vil blive foretaget test og service af kraner, løfteudstyr, løftegrej og udstyr til faldsikring.