I disse år er der særligt fokus på den farlige radioaktive gas radon. Grunden til, at opmærksomheden på radon er øget, er, at radon er den næststørste årsag til lungekræft i Danmark. Rygning er selvfølgelig stadig langt den største synder, men radon lægger sig på en uhyggelig andenplads. Og så skal det selvfølgelig tages med i betragtning, at man som ryger i et radon inficeret hjem har langt højere risiko for at udvikle den modbydelige sygdom.

Hvad er radon – og hvordan kommer det ind i huset?

Radon er en radioaktiv gas, som fremkommer, når det radioaktive stof radium henfalder. Der er masser af radium i undergrunden rundt omkring i verden, da radium er et ganske naturligt forekommende stof. Mængden af radon i undergrunden er højere i de områder, hvor grundfjeldet er tættere på jordens overflade. Således er radon forekomsten højere i det østlige Danmark – her under især Bornholm – end i den sandede jyske vestkyst.

Radon bliver trukket op i boligen gennem revner i fundamentet og i kælderen. Dette sker ved den vakuum effekt, der opstår ved temperatur forskellen på boligen og på undergrunden. Her bliver radon’en fanget i den tætte bolig, og hober sig med tiden op.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på radon værdierne i dit hjem. Især hvis du har små børn, som er særligt overfølsomme over for den giftige gasart. Der er meget der peger på, at radon foruden lungekræft kan være en medvirkende faktor når det handler om udvikling af leukæmi hos spædbørn.

Hvordan tester jeg mit hjem for radon?

Hvis du ønsker at måle radon niveauet i dit hjem, kan du hos radonhuset.dk bestille en radon måleboks, som du selv kan stille op. Ønsker du en mere dybdegående gennemgang af dit hjem, kan du bestille en konsulent, som kommer ud og foretager målingen. Læs mere om radonsikring, radon sikring på radonhuset.dk